Alla samlingar
Spelschema - Lottning, schema, banor
Varför du skall undvika ojämna grupper eller klasser om du vill ha ett kompakt schema
Varför du skall undvika ojämna grupper eller klasser om du vill ha ett kompakt schema

Är du ute efter ett väldigt kompakt schema där lagen får en så kort dag som möjligt är det viktigt att du försöker undvika ojämna grupper.

Max Martinsson avatar
Skrivet av Max Martinsson
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

En del turneringar vill ha så kort dag som möjligt för lagen. Detta är speciellt vanligt på endagsturneringar. Om detta är viktigt för er så tänk på att undvika gruppstorlekar eller klasser med ojämnt antal.

Varför är detta viktigt?
En match består alltid av två lag som möter varandra. Det betyder att det alltid är ett jämnt antal lag som kan vara igång och spela match samtidigt. Vid ojämnt antal lag innebär detta att det alltid är ett lag som står sysslolös vid sidan av planen medan de andra lagen i gruppen spelar match. När övriga matcher är avslutade och det ensamma laget är redo att spela är det dessutom så kompisarna i de andra lagen behöver vila innan de kan vara redo på nytt. 

Detta innebär att det för några lag i den ojämna gruppen kommer drabbas av vila mellan matcherna på 3 gånger matchlängden. I en turnering där matcherna är 30 minuter långa kan alltså matchvilan bli 90 minuter för några av lagen.

Nedanstående bild är ett försök att förklara detta:

Relaterade hjälptexter:

Fick du svar på din fråga?