3.4) Fyra sätt att schemalägga

Cup Manager har stöd för fyra olika sätt att schemalägga. Automatiskt, Manuellt, i Matchtabell och i Excel.

Max Martinsson avatar
Skrivet av Max Martinsson
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

I Cup Manager kan man schemalägga på fyra olika sätt.
De två sätten som är de vanligaste är att schemalägga automatiskt eller manuellt.
Det finns även möjlighet att schemalägga inne i matchtabellen och i Excel.

Automatisk schemaläggning - Detta är den schemaläggningsmetod vi rekommenderar att du använder när antalet matcher är runt 100 och uppåt. Det sparar er mycket tid jämfört med manuell Schemaläggning i form av excel-ark. Systemet tänker åt er.
När du kör den automatiska schemaläggningen är det viktigt att du gjort alla inställningarna i systemet innan du börjar.
Se över att du ställt in Val av Plantyper, Matchlängder, Lagrelationer, Vilotider.
Systemet tar hänsyn till de förinställda veriablerna och försöker att skapa ett spelschema som tillgodoser alla önskningarna. Skulle det vara att systemet ser att det rent tekniskt inte gå ihop att få ut ett spelschema med de förinställda veriablerna får du upp information om att det inte gick att schemalägga och vad det är som gör att det inte gå. Gå tillbaka och se över inställningarna igen och prova schemalägga på nytt.
Det finns många inställningar och regler man kan lägga in i programmet, men vi rekommenderar alltid att man inte lägger in massvis med regler från början, utan bara lägger in de viktigaste veriablerna (Val av Plantyper, Matchlängder, Lagrelationer, Vilotider) som måste finnas för att systemet ska veta hur det ska tänka.
När man fått gjort den första schemaläggningen kan man sedan prova sig fram med att lägga till fler regler och veriabler för att se om systemet kan ta hänsyn till dem också. När det gäller den automatiska schemaläggningen kan du göra den så många gånger du önskar och till du är nöjd med ditt spelschema.
Se: Automatisk Schemaläggning

Manuell Schemaläggning
- Denna metod gör det enkelt för dig att göra kompakta spelscheman, där man vill avklara några grupper i taget och där ett lag helst inte ska vara på plats mer än ett fåtal timmar.
När du schemalägger manuellt drar du ut match för match i spelschemat och släpper på önskad tid och bana, vilket skapar en bra överblick. Du ser steg för steg hur schemat byggs upp. Har du färre än 100 matcher är manuell schemaläggning nog så bra som att schemalägga automatiskt.
Du har med denna metoden också mer kontroll över vilka lag som hamnar på vilka tider och på vilka planer, även om detta är veriabler som du lägger in i systemet.
När du drar ut matcher manuellt i schemat kommer att få varningar i förhållande till de regler/parametrar du lagt in i inställningarna, du kommer ex. inte att bli tillåten att lägga en match på en tid som inte stämmer överens med de inställningar du lagt in.
Se: Manuell Schemaläggning

Schemaläggning i Matchtabell -
Att schemalägga i matchtabell i programmet är inte jättevanligt, men det är bra att känn till att möjligheten finns.
Har du redan gjort ett utkast till spelschema utanför systemet där du vet med bestämdhet vilken Dag, Tid och på vilken Arena, då kan du egentligen använda denna metoden genom att skriva in det på matcherna i tabellen och på så sätt göra fördelningen.
En del tycker om att jobba med listor/tabeller och tycker att det blir tydligare på detta sättet.
Se: Schemaläggning i matchtabell

Schemaläggning i Excel