Guide: Så genomför du lottning och skapar spelschema
1. Förberedelser
1) Översikt: Förberedelser innan du börjar göra spelschemat

Innan du ska börja att göra ditt spelschema bör du göra en del inställningar.

Max Martinsson avatar
Skrivet av Max Martinsson
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

En del lag har kanske anmält ankomsttider och avresetider när de gjort sin anmälan, därför är det bra att ställa in att systemet tar ställning till det när spelschemat skapas.
Dock är det bra om man inte tar in för många begränsningar och önskemål från klubbar, för då kan det försvåra att skapa ett bra schema.

Många gånger har en klubb flera anmälda lag till samma klasser. För att undvika att de lagen spelar samtidigt så kan man ställa in något som heter lagrelationer. Det är ju inte sällan som flera lag har samma lagledare eller tränare.
Ibland kan även en spelare spela i mer än ett lag, och kan därför inte ha matcher som spelas samtidigt i schemat.

Gå in i Inställningsdialogen, välj schema, automatiskt, nu kommer alternativen ankomsttider och lagrelationer att dyka upp. Klicka dig vidare och gör dina inställningar. Glöm inte att spara dina ändringar.

Ett bra spelschema för ett lag innebär bla. att laget får lagom lång vila mellan matcherna. Det kan se lite olika ut beroende på cupens upplägg. Är det en cup med aktiviteter mellan matcherna vill man kanske att lagen ska ha lite längre pauser.  I andra fall vill man skapa ett så kompakt spelschema som möjligt för lagen, så att de kan bli färdiga snabbt. Detta är oftast vanligt om man har cuper utan slutspel.

För att göra inställningar för vilotider går du in på Inställningar, schema, automatiskt, vilotider.  Skrolla gärna för att se vad du mer kan göra för inställningar här.

Inne på schemafliken och Schemalägg allt automatiskt får du upp en dialogruta där du kan göra de sista inställningarna. Vissa klasser kanske ska begränsas till vissa planer t.ex.
Uppdelning - välj klass - klicka på ingen och välj sedan vilka klasser du vill redigera.

En sak som du måste fundera på är också hur lång tid du ska ha mellan matcherna på en plan? I vissa fall krävs det att man bygger om planerna, då kan det krävas lite längre paus mellan matcherna. Oftast är det lättast för dig i det fallet att lägga in den längre vilan manuellt genom att flytta ner matcherna i schemat efter att de är schemalagda. Det är den vanliga vilan på ex. 5 eller 10 minuter som du vill ha mellan de flesta matcher som du lägger in som en inställning och den inställningen gör du sedan på klasser.

När alla inställningar är gjorda så välj Slutför. Nu kommer matcherna för de klasserna att schemaläggas.